Spoorwegsabotage

Spoorwegsabotage gepleegd op de spoorwegverbinding  Goor - Delden,  gepleegd op dinsdag 5 september 1944.


(Ontleend aan het LO/LKP-verslag van de KP-Achterhoek van Henk Visser)

Het plan is om de spoorlijn Delden - Goor op te blazen. Door deze actie zal de spoorwegverbinding tussen het westen van Nederland en Duitsland verbroken zijn. De geallieerden zijn al tot de Rijn doogedrongen en een spoorwegverbinding vanaf Arnhem is daardoor ook (bijna) onmogelijk geworden.

Nu de geallieerden zo oprukken, verwacht iedereen dat Nederland binnen een paar weken bevrijd zal zijn. Dus nu wordt het tijd om het de vijand extra moeilijk te maken. "Saboteren" waar het maar kan, is het motto.

Na het krijgen van de opdracht om genoemde spoorlijn te saboteren, denken de mannen na over het transport. Eén van hen zegt dat het mogelijk is om een brandweerauto uit Laren (Gld) te pakken te krijgen. Met deze auto rijden de daarvoor aangewezen personen naar Bornebroek, alwaar voor de auto onderdak is geregeld.
Diezelfde dinsdagmorgen, de 5e september, rijdt de groep per fiets naar de plaats waar de sabotage plaats zal vinden. Het blijft echter bij een poging, want er zijn zoveel beschietingen door Engelse vliegtuigen, die de vluchtende Duitsers belagen, dat de kogels, de verzetsmensen, soms letterlijk om de oren vliegen.

Diezelfde middag wordt er weer een poging ondernomen. Het is nu rustiger in de lucht. De groep, waarvan de meesten per fiets zijn gekomen, gaan die middag per auto.
Van de KP-Visser (Achterhoek) gaan mee: Henk en Jan Morsink.
Van de KP Enschede: Geert Schoonman, Johannes ter Horst en Piet Alberts.
Van de KP Zenderen: Cor Hilbrink, Daan Hillenaar, Dirk van Harten, Koos Michel en de vader van Cor Hilbrink.

Ter plaatse gekomen, plaatsen de mannen bij een duiker, springladingen en brengen die tot ontploffing. De duiker wordt hierdoor vernield.
Wanneer een trein passeert, zal deze gegarandeerd ontsporen.
Het duurt niet lang of een trein arriveert bij de opgeblazen brug en alles verloopt daarna naar wens. Een geweldig kabaal van buigend, krakend en schurend metaal is het gevolg. De locomotief en twee wagons, belanden in de sloot, naast het spoor.

 

Naar boven

<<<<<                                                       >>>>>