Overval op de koepelgevangenis te Arnhem

 

Gepleegd op: maandag 11 mei 1944.
Piet is zelf niet bij deze kraak geweest, maar liet naar afloop het verhaal vertellen door zijn makkers Johannes, Geert en Harry. Een vergissing van Piet maakt hij door de achtervolging van de SD en het doodschieten van Singenstreu, achter deze bevrijding te koppelen. Dit moet zijn achter de eerst poging op het Huis van Bewaring te Arnhem,18 dagen later....... 
Aldus Piet in zijn eigen woorden:
"De volgende kraak was de Koepel in Arnhem. Het was een zware kraak, maar als het lukte, zou dat een groot succes worden, nou en het is gelukt alom bekend.
Ik kon bij deze kraak niet aanwezig zijn, daar wat anders voor mij was weggelegd.
Johannes, Geert en Harry (Harry was een nieuweling en fel op dat gebied) gingen in onze wagen op weg naar Arnhem. De wagen was in een goede staat en wij reden op Benzine. Zij gingen onder hoge spanning weg. In Arnhem ging het net zoals in de voorbereidingen besproken was. Johannes ging met Geert het eerste naar binnen, de portier is overvallen, dan krijg je de binnenplaats, dan weer een portier. Daar moesten ze 10 minuten wachten, totdat de portier kwam. Uiteindelijk kwam hij dan. Direct moest hij zijn handen omhoog steken, wat hij dan ook graag deed. Toen naar het inwendige.
Geweldig zo'n groot gebouw het is. Je voelde je zo heel klein. Daar in het midden stond nog een gebouwtje, waar ook nog iemand in zat. Net als in Almelo, werden alle bewakers ingesloten in een cel, die twee er uit gehaald (Ds. Frits Slomp, alias Frits de Zwerver en Henk Kruithof) en klaar was de zaak. 20 minuten waren zij er in geweest, maar onder hoge spanning, want toen zij binnen waren, dachten ze dat ze er nooit meer uit zouden komen. (De emotionele gevoelens over hoe groot dit gebouw wel niet was, zijn waarschijnlijk nog gevoelens, die hij zelf heeft opgedaan bij de overval op de H.v.B.´s in Almelo en Arnhem)
Zo begon het leven weer met piloten, Joden en onderduikers.............."

Opmerking Gejo: Het lijkt allemaal zo eenvoudig zoals Piet dit beschrijft. Dat zo'n klus veel spanning meebrengt is tussen de regels door wel te lezen.
 

Naar boven

<<<<<<<<<<<                                                                      >>>>>>>>>>